Menjador modernista de la Casa Buenos Aires

Història del projecte

01 Jul 2023


Un grup de veïnes del barri de Vallvidrera de Barcelona vam okupar la Casa Buenos Aires el mes de març de l’any 2019. Per atura l’enderrocament de l’edifici i el projecte d’hotel de luxe de l’edifici. Després del desallotjament executat durant l’octubre del 2021, ara, ens enfrontem a la repressió. Ens demanen 65.000€ per haver recuperat un espai del barri d’autogestió veïnal i fer front a l’especulació.

En aquell moment la propietat era de Congregació Religiosa dels Pares Paüls i la societat immobiliària London Private Company. L’immoble estava desocupat des de l’any 2012, el seu últim ús era una residència per a gent gran que es deia Llar Betània. Anteriorment, l’edifici modernista havia estat una residència d’estudiants de la Universitat de Barcelona, hospital de guerra, i als seus inicis, a finals del s.XIX, va ser l’Hotel Buenos Aires.

Previ a l’okupació, es van fer diversos intents de recuperar la casa. Algunes veïnes amb Sostre Cívic van fer la proposta a la propietat de convertir l’edifici en un projecte de cohabitatge per a gent gran. La propietat no l’accepta i conjuntament amb London Private Company tenen la voluntat d’enderrocar l’edifici modernista per construir un hotel de luxe.

S’okupa l’edifici el març del 2019 per evitar l’enderrocament i que sigui un hotel de luxe. Conservar el patrimoni aconseguint la catalogació de l’edifici. Obrir les portes de la casa al barri, on els col·lectius i entitats es puguin trobar i fer seu. Dur a terme activitats socials. Ampliar la possibilitat d’habitatge per a tot el jovent del barri, que no es pot emancipar al territori. Espai social (biblioteca, oci i activitats, botiga gratis, actes…)

El dia 15 octubre del 2020 s’atura un intent de dessallotjament gràcies al suport veïnal i persones solidàries d’arreu del territori. S’executa el desallotjament de manera desproporcionada i violenta el 28 d’octubre del mateix any.

Gràcies a la lluita veïnal, l’Ajuntament expropia l’edifici el novembre del 2022 amb la voluntat de fer un equipament públic i habitatge social.

El novembre del 2023, dos anys després del desallotjament, arriba la sentència ferma on ens demanen 65.000€ per danys. Demanem tot el suport per fer front a la repressió!

La crònica a la premsa